INFORMACJA | Uprzejmie informujemy że z dniem 31.05.2024 nastąpi zakończenie współpracy sieci poradni DOBRY DIETETYK℠ z Panią Aleksandrą Rzepecką.

mgr inż. Aleksandra Rzepecka
28 Gru

Rozgrzewająca jambalaya z Nowego Orleanu

Ten przepis na jednogarnkowe danie zachwyci Cię swoją prostotą, wzmocni odporność i rozgrzeje w zimowe popołudnia!

Składniki:

  • filet z piersi kurczaka - 400 gramów
  • kiełbasa chorizo - 200 gramów
  • przyprawa Cajun - 15 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • czerwona papryka - 1 sztuka
  • zielona papryka - 1 sztuka
  • duże pomidory - 3 sztuki
  • ryż jaśminowy (ale może być też długoziarnisty) - 200 gramów
  • olej - 1 łyżka
  • kolendra - 1 pęczek
  • sól - szczypta

(aby podnieść walory rozgrzewająco-odpornościowe, dodałam też siekane: trzy ząbki czosnku  i jedną papryczkę chili)

  1. Gotujemy ryż.
  2. Przygotowujemy marynatę: olej mieszamy w misce z przyprawą Cajun. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, łączymy z marynatą i odstawiamy na bok.
  3. Kiełbasę kroimy w niezbyt grube plastry, podsmażamy razem z kurczakiem (przyda się większa patelnia, wok lub spory garnek). 
  4. W kostkę kroimy: cebulę, paprykę i pomidory.
  5. Do kurczaka i kiełbasy dodajemy najpierw cebulę i paprykę, smażymy około 3 minut i dorzucamy pomidory oraz ugotowany ryż. 
  6. Naszą rozgrzewającą jambalayę podajemy posypaną kolendrą.

 

Twój komentarz




POKAŻ