INFORMACJA | Uprzejmie informujemy że z dniem 31.05.2024 nastąpi zakończenie współpracy sieci poradni DOBRY DIETETYK℠ z Panią Aleksandrą Rzepecką.

mgr inż. Aleksandra Rzepecka
09 Lip

Zupa krem z buraka

Buraczek trochę inaczej! Zachęcam do spróbowania tych, którzy niekoniecznie lubią smak tradycyjnego barszczyku, ta propozycja odmieni ich myślenie na temat popularnego i dobrze znanego smaku. Warto! Przełamanie buraczków imbirem, gorczycą i mlekiem kokosowy robi furorę u moich pacjentów ;) 

 

Składniki:

Buraki - 3 szt.

Ziemniaki - 3 małe szt.

Wywar bulion - 0,5 l do 0,75

Imbir - ok. 5 g (wielkość ząbku czosnku)

Gorczyca biała - 0,5 łyżeczki

Olej kokosowy - 1 łyżka

Mleko kokosowe - 1/2 puszki

Przygotowanie:

Do garnka ścieramy uprzednio obrany  imbir. Dodajemy gorczycę i olej kokosowy. Podgrzewamy na małym ogniu przez około minutę. Obieramy buraki i ziemniaki, kroimy je w kostkę. Zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu ok. 20-30 minut do uzyskania miękkości warzyw. Przelewamy do naczynia blendującego lub używamy blendera ręcznego by uzyskać konsystencje kremu. Przelewamy z powrotem do garnka, dodajemy mleko kokosowe. Mieszamy. Możemy podgrzać i rozlać do miseczek. Podawać można z kaszą jęczmienną perłową lub groszkiem ptysiowym. Aby uzyskać posiłek pelnowartościowy można dodać olej lniany (łyżka bezpośrednio do zaserwowanej porcji). Kaszy powinny być 3- 4 łyżki.

Twój komentarz




POKAŻ