INFORMACJA | Uprzejmie informujemy że z dniem 31.05.2024 nastąpi zakończenie współpracy sieci poradni DOBRY DIETETYK℠ z Panią Aleksandrą Rzepecką.

mgr inż. Aleksandra Rzepecka
03 Luty

Marchewkowe muffinki - Światowy Dzień Ciasta Marchewkowego [3 lutego]

Ten prosty, zdrowy przepis na muffinki zachwyci nie tylko najmłodszych!

Składniki:

  • 30 g mąki (raz dałam pszenną, raz z pełnego przemiału) (2 łyżki)
  • 1 marchew
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajo
  • sól - szczypta
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10g (2 łyżeczki) erytrolu (lub ksylitolu)
  • 0,5 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania: Suche składniki połączyć. Dodać jajo, olej i zmiksować na jednolitą masę. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach połączyć z masą powyżej. Nałożyć do kokilek i blachy do muffinków. Piec 20 minut w 180 stopniach Celsjusza. 

Dzieci są zachwycone! 

Twój komentarz




POKAŻ