Składniki (2 porcje):
- 400g pomidorów w puszce, krojonych
- 150g cebuli
- 2 jaja (ale wedle uznania można przygotować nawet 4)
- 10g oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 2 łyżeczki bazylii
- 2 łyżeczki mielonego chilli
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na patelni na maśle do zeszklenia. Dodajemy pomidory. Całość dusimy na patelni przez 5-7 minut (do miękkości warzyw). W trakcie duszenia dolewamy oliwę z oliwek oraz przyprawy. Szpatułką rozgarniamy masę i w wybrane miejsca wbijamy jaja. Dusimy dalej - aż do osiągnięcia pożądanego przez nas stopnia ścięcia żółtka.
Gotowe! Tak przygotowana szakszuka będzie świetnie się prezentować udekorowana listkami świeżej bazylii.
Twój komentarz