INFORMACJA | Uprzejmie informujemy że z dniem 31.05.2024 nastąpi zakończenie współpracy sieci poradni DOBRY DIETETYK℠ z Panią Aleksandrą Rzepecką.

mgr inż. Aleksandra Rzepecka
07 Luty

[DIETĄ W RAKA] Aromatyczna szakszuka z pomidorami

Ta bogata w likopen wersja szakszuki zachwyci Was prostotą wykonania!

Składniki (2 porcje):

  • 400g pomidorów w puszce, krojonych
  • 150g cebuli
  • 2 jaja (ale wedle uznania można przygotować nawet 4)
  • 10g oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2 łyżeczki bazylii
  • 2 łyżeczki mielonego chilli

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na patelni na maśle do zeszklenia. Dodajemy pomidory. Całość dusimy na patelni przez 5-7 minut (do miękkości warzyw). W trakcie duszenia dolewamy oliwę z oliwek oraz przyprawy. Szpatułką rozgarniamy masę i w wybrane miejsca wbijamy jaja. Dusimy dalej - aż do osiągnięcia pożądanego przez nas stopnia ścięcia żółtka.

Gotowe! Tak przygotowana szakszuka będzie świetnie się prezentować udekorowana listkami świeżej bazylii. 

 

Twój komentarz




POKAŻ