INFORMACJA | Uprzejmie informujemy że z dniem 31.05.2024 nastąpi zakończenie współpracy sieci poradni DOBRY DIETETYK℠ z Panią Aleksandrą Rzepecką.

mgr inż. Aleksandra Rzepecka
07 Luty

Kopytka marchewkowe z masłem cynamonowym

Przepis na kopytka na słodko. 

Kopytka

  • woda, osolona, do gotowania kopytek
  • 300 g marchewki, ugotowanej, np. pozostałej z rosołu, pokrojonej na kawałki
  • 165 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 20 g skrobi ziemniaczanej
  • 40 g cukru

Masło cynamonowe

  • 70 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 30 g ziaren sezamu, białego (patrz wskazówka)
  • ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 10 - 20 g cukru (opcjonalnie)

 

Kopytka

  1. Na kuchence postawić garnek z osoloną wodą, doprowadzić do wrzenia. W tym czasie kontynuować wykonanie przepisu.
  2. Do naczynia miksującego włożyć ugotowaną marchewkę, rozdrobnić przy pomocy kopystki 20 s/obr. 4.
  3. Dodać mąkę, skrobię i cukier, wymieszać 1 min/obr. 3. Ciasto będzie dość luźne i klejące, dlatego przełożyć je na obficie oprószony mąką blat (patrz wskazówka).
  4. Uformować wałki (Ø 2 cm) o dł. ok. 15 cm, następnie pokroić ukośnie ostrym nożem na ok. 1,5 cm kawałki. Kopytka wrzucać partiami ostrożnie na gotującą się wodę, gotować ok. 3 min od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej na talerz. W czasie gotowania kopytek umyć naczynie miksujące i przygotować masło cynamonowe.

Masło cynamonowe

  1. Do czystego naczynia miksującego włożyć masło, dodać sezam, cynamon i cukier, podgrzewać 2 min/70°C/obr. 1 Polać ugotowane kopytka. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Twój komentarz




POKAŻ