INFORMACJA | Uprzejmie informujemy że z dniem 31.05.2024 nastąpi zakończenie współpracy sieci poradni DOBRY DIETETYK℠ z Panią Aleksandrą Rzepecką.

mgr inż. Aleksandra Rzepecka
17 Paź

Światowy Dzień Chleba - 16.10

Światowy Dzień Chleba obchodzimy 16 października. Jakie pieczywo jest najlepsze? Jak wybrać dobry chleb? 

Dlaczego warto jeść chleb?

Podstawą racjonalnego żywienia są produkty zbożowe, które są dobrym źródłem energii. Istnieje wiele mitów dietetycznych dotyczących spożywania pieczywa. Jednym z nich jest przekonanie, że nie powinno się jeść chleba, ponieważ nie jest ono wartościowe, a także że jest tuczące. Oczywiście nie jest to prawda. Kromka chleba żytniego (30g) to 64kcal. Należy pamiętać, że tyjemy od nadmiernej ilości kalorii w stosunku do zapotrzebowania, a nie od danego produktu.
Pieczywo z grubego przemiału jest źródłem błonnika pokarmowego, witamin z grupy B, a także żelaza, magnezu i cynku. Takie pieczywo jest również rekomendowane dla większości zdrowych osób ze względu na niski indeks glikemiczny. Z praktycznego punktu widzenia, niekwestionowaną zaletą jest wygoda i szybkość w przygotowaniu posiłku z wykorzystaniem tego produktu.


Jakie pieczywo jest najlepsze?

Jakość pieczywa nie jest bez znaczenia. Najlepiej wybierać chleb pełnoziarnisty na zakwasie.
Warto kierować się zasadą: im krótszy skład tym lepiej.
Aby upiec chleb potrzebne są tak naprawdę tylko 4 składniki: mąka, woda, zakwas/drożdże, sól i ewentualnie "zdrowe" dodatki np. siemię lniane, orzechy, nasiona słonecznika, pestki dyni, otręby czy czarnuszka. Warto też zwrócić uwagę na kolor pieczywa (żytnie pieczywo powinno mieć odcień szaro-brązowy).

Czy zakup ciemnego pieczywa gwarantuje nam dobry skład? Niestety niekoniecznie. Producenci często dodają masę innych dodatków do wyrobu pieczywa, w celu poprawy smaku, struktury czy koloru.

Jak wybrać dobry chleb? Co nie powinno znaleźć się w składzie?
-tłuszcz
-cukier dodany: występujący pod nazwami cukier, glukoza, syropy (np. syrop glukozowo-fruktozowy);
- stabilizator: guma celulozowa E468 (może być przyczyną wzdęć, bólu brzucha);
- guma guar E412 (bardzo dobrze wiążę wodę, podwyższając lepkość, dzięki czemu możliwe jest wytworzenie struktury pieczywa podobnej do tradycyjnej);
- barwniki (karmel, słód jęczmienny);
- konserwanty (dodawane przede wszystkim do pieczywa pakowanego w folię, w celu przedłużenia świeżości chleba);
- stabilizatory.

Jeżeli na pieczywie, które chcemy kupić, nie ma informacji z jakich składników został zrobiony chleb, warto wiedzieć, że mamy pełne prawo poprosić pracownika sklepu/piekarni, aby udzielił nam takich informacji.

Twój komentarz




POKAŻ