Składniki:
Buraki - 3 szt.
Ziemniaki - 3 małe szt.
Wywar bulion - 0,5 l do 0,75
Imbir - ok. 5 g (wielkość ząbku czosnku)
Gorczyca biała - 0,5 łyżeczki
Olej kokosowy - 1 łyżka
Mleko kokosowe - 1/2 puszki
Przygotowanie:
Do garnka ścieramy uprzednio obrany imbir. Dodajemy gorczycę i olej kokosowy. Podgrzewamy na małym ogniu przez około minutę. Obieramy buraki i ziemniaki, kroimy je w kostkę. Zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu ok. 20-30 minut do uzyskania miękkości warzyw. Przelewamy do naczynia blendującego lub używamy blendera ręcznego by uzyskać konsystencje kremu. Przelewamy z powrotem do garnka, dodajemy mleko kokosowe. Mieszamy. Możemy podgrzać i rozlać do miseczek. Podawać można z kaszą jęczmienną perłową lub groszkiem ptysiowym. Aby uzyskać posiłek pelnowartościowy można dodać olej lniany (łyżka bezpośrednio do zaserwowanej porcji). Kaszy powinny być 3- 4 łyżki.
Twój komentarz