- 50 g oliwy z oliwek
- 100 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 100 g pora, tylko biała część, pokrojonego na kawałki
- 20 - 30 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry (opcjonalnie)
- 100 g selera naciowego, pokrojonego na kawałki
- 350 g zielonego groszku, mrożonego, uprzednio rozmrożonego
- 450 g wody
- 1 łyżeczka soli morskiej
- szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- 50 - 100 g śmietany, 18% tłuszczu
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę, czosnek, por, imbir, dodać oliwę, rozdrobnić 4 s/obr. 4. Dusić 7 min/120°C/obr. 1.
- Następnie do naczynia miksującego dodać seler, groszek, wodę i 1 łyżeczkę soli. Wlać śmietanę, założyć miarkę, zmiksować 2 min/obr.5-10, stopniowo zwiększając obroty.
Twój komentarz