Kopytka
- woda, osolona, do gotowania kopytek
- 300 g marchewki, ugotowanej, np. pozostałej z rosołu, pokrojonej na kawałki
- 165 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 20 g skrobi ziemniaczanej
- 40 g cukru
Masło cynamonowe
- 70 g masła, pokrojonego na kawałki
- 30 g ziaren sezamu, białego (patrz wskazówka)
- ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
- 10 - 20 g cukru (opcjonalnie)
Kopytka
- Na kuchence postawić garnek z osoloną wodą, doprowadzić do wrzenia. W tym czasie kontynuować wykonanie przepisu.
- Do naczynia miksującego włożyć ugotowaną marchewkę, rozdrobnić przy pomocy kopystki 20 s/obr. 4.
- Dodać mąkę, skrobię i cukier, wymieszać 1 min/obr. 3. Ciasto będzie dość luźne i klejące, dlatego przełożyć je na obficie oprószony mąką blat (patrz wskazówka).
- Uformować wałki (Ø 2 cm) o dł. ok. 15 cm, następnie pokroić ukośnie ostrym nożem na ok. 1,5 cm kawałki. Kopytka wrzucać partiami ostrożnie na gotującą się wodę, gotować ok. 3 min od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej na talerz. W czasie gotowania kopytek umyć naczynie miksujące i przygotować masło cynamonowe.
Masło cynamonowe
- Do czystego naczynia miksującego włożyć masło, dodać sezam, cynamon i cukier, podgrzewać 2 min/70°C/obr. 1 Polać ugotowane kopytka. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Twój komentarz